18 Ocak 2011 Salı

... risk yönetimi ...


Kurumsal Risk Yönetimi; “şirketi etkileyebilecek potansiyel olayları tanımlamak & şirketin kurumsal risk alma profiline uygun olarak yönetmek”tir.
Küçük – orta ölçekli firmaların farkında olmadan gerçekleştirdikleri “şirket ömrü için önlemler alma” uygulamaları risk yönetimi örnekleridir.
Kurumsallaşan yapılarda ise; şirketin Yönetim Kurulu, üst yönetimi ve tüm diğer çalışanları tarafından etkilenen ve stratejilerin belirlenmesinde kullanılan, kurumun tümünde uygulanan sistematik bir süreçtir.

Risk gruplaması aşamasında finansal – operasyonel – stratejik – dış çevre başlıkları altında riskler belirleneceğinden, ekip üyeleri firmanın faaliyetlerine hakim olmalı ve yaşayan sistemi takip ediyor olmalıdırlar.
Finansal risklerde ülke – dünya potansiyelleri ve tehditleri de göz önünde tutulacağından; döviz kur tahminlerinden olası kriz sebeplerine kadar tüm potansiyel risk kaynakları ele alınmalıdır. Bu ele alınışta geçmiş yıllara dair verilerle gelecek yıllara dair öngörüler sisteme dahil edilmelidir.
Operasyonel risklere ait haritaların çıkarılmasında müşteri memnuniyetinden tedarikçilere yapılacak ödemelere kadar tüm dış etkenler ile; işçi güvenliğinden bilgi teknolojilerine kadar tüm operasyonel faktörler göz önüne alınmalıdır.
Risklerin belirlenmesinden itibaren “risk haritaları” çıkartılarak sonraki aşamada bu risklerin gerçeklemesinin önlenmesi veya gerçekleşmesi durumunda firmaya en az zararı verebilmesi üzerinde “koruyucu” faaliyetler planlanır.
Risk analizlerine dair veriler kayıt altına alınırken, özellikle “departmanlar arası çekişmeler” ya da “yönetimce yanlış anlaşılmalar” en sık rastlanan – doğru bilgi iletimine duvar konulma kaynakları – dır. Bu sebeple 3. taraflarca yönetilen risk analiz projeleri, içsel projelerden daha fazla katkı sağlamaktadır. Bunun katkısı, proje ekibindeki “iş bilir” kişilerle proje yöneticisi “tarafsız ve bilimsel”in göz ardı edilemez harmanlanmasıdır.
Kurum yapısı ve operasyonel faaliyetlerinin skalasına bağlı olarak “risk yönetim proje süreleri” değişmektedir. Orta ölçekli ve büyümeye geçiş yapan firmaların risk haritalarının çıkartılması 2 – 3 aylık bir dönemi kapsarken risk yönetim projesinin 1 sene sürdüğü yapıların da olduğu unutulmamalıdır. 1 senelik çalışma sonrasında bu ekip üyeleri, firmalarının 10 yıllık risk haritasını çıkarmış ve günümüzde firmalarını piyasada “krizden etkilenmez” olarak tanıtmayı başarmıştır.


Risk yönetim çalışmalarında, proje ekibi  ya da risk yönetim ekibi olarak adlandırılan bir ekip oluşturularak, takvimler çıkartılmalıdır. Beyin fırtınasından istatiksel analiz yöntemlerine kadar pek çok alt – uygulama kullanılacağından “ekip üyeleri”, objektif ve bilgi birikimi baz alınarak seçilmelidir.





Risk proje ekibinin oluşturulmasından risklerin sınıflandırılmasına; bilgilendirme seminerlerinden risk önlemlerinin planlandırılmasına kadar her türlü sorunuzla ilgili lütfen e-mail iletin, en pratik çözümlerle size geri dönelim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder